فرارسیدن شب های قدر تسلیت و تعزیت باد
فرارسیدن شب های قدر تسلیت و تعزیت باد

إنّا أنْزلْناه فی لیْلة الْقدْر
شب قدر یا لیلة القدر، شبی باارزش و پرفضیلت نزد مسلمانان و شب نزول قرآن و شب مقدرشدن امور انسانها است. این شب با فضیلتترین شب سال است که با امور مهم و با عظمتی همانند نزول اجمالی قرآن، پیدایش افاضات باطنی و فضای خاصّ معنوی، تقدیر و تعیین سرنوشتها، تدبیر و برنامهریزیهای جدید و نزول جبرئیل و فرشتهها همراه است و شب نزول رحمت الهی و آمرزش گناهان بوده و در آن شب، فرشتگان بر زمین فرود میآیند. طبق برخی از روایات شیعه، مقدرات انسانها به امام زمان (علیهالسلام) عرضه میشود.
زمان دقیق این شب معلوم نیست، ولی طبق بسیاری از روایات، در ماه رمضان واقع شده و یکی از شبهای نوزدهم، بیست و یکم یا بیست و سوم میباشد.
طبق روایات، عبادت در آن شب، بالغ بر هشتاد سال ارزش و قابل قیاس با سایر شبها نیست. از جمله اعمال شب قدر، غسل، احیاء و شب زندهداری، خواندن قرآن، خواندن دعاهای ماثور مثل دعای جوشن کبیر، توبه و استغفار و صدقهدادن را میتوان بیان کرد.
ضربت خوردن و شهادت امام علی (علیهالسلام) در این شبها، بر اهمیت و عظمت آن نزد شیعیان افزوده و با سوگواری و انجام اعمال شبهای قدر همراه شده است.
اعمال شبهای قدر
در شبهای قدر، مسلمانان به انجام اعمال مستحب و عبادات خاص شب قدر پرداخته و از فرصتهای معنوی این شبها بهره میبرند. برخی از اعمال شبهای قدر عبارتند از:
نماز و دعا: خواندن نمازهای مستحبی مانند دعای جوشن کبیر و نماز صد رکعتی
تلاوت قرآن: خواندن قرآن و تدبر در آیات آن، بهویژه سورههای قدر و دخان
احیا تا سحر: بیدار ماندن تا سحر و انجام ذکر و تسبیح مخصوص شب قدر
توبه و استغفار: درخواست بخشش از خداوند و غسل به نیت پاک شدن از گناهان
صدقه و کمک به نیازمندان: کمک به مستمندان و اطعام فقرا در شبهای قدر