خونشناسی آزمایشگاهی و بانک خون

خونشناسی آزمایشگاهی و بانک خون

گروه خونشناسی آزمایشگاهی و بانک خون:قبل از تشکیل رسمی گروه از سال 1388 نسبت به جذب و پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد از طریق بخش هماتولوژی و هیستو پاتولوژی که زیر گروه علوم آزمایشگاهی بود

دسته بندی :‌ 65

چند قرن است که خون به عنوان اساس زندگی مورد توجه قرار گرفته است. ترکیب سلولی خون تا زمان اختراع میکروسکوپ مشخص نشد. Leewenhoek (1723- 1632) به کمک یک دستگاه بزرگ کننده ابتدایی که از یک لنز محدب الطرفین تشکیل شده بود، به طور دقیق گلبولهای قرمز (اریتروسیتها) را اندازه گیری و توصیف کرد. گلبولهای سفید خون (لکوسیتها) و پلاکتها (ترومبوسیتها) بعد از اینکه لنزهای میکروسکوپ پیشرفت کردند ، کشف شدند. بعد از چند سال ، تلاشهایی صورت گرفت تا بین شمارش سلولهای خونی و بیماریهای مختلف ارتباط برقرار شود. در دهه 1930 امکان مطالعه کم خونیها و سایر اختلالات خونی را بر پایه اصول منطقی فراهم شود. بر خلاف هماتولوژیستهای گذشته، هماتولوژیستهای امروزی متوجه شدند که تغییر در اجزای خونی، نتیجه بیماری هستند، نه علت اصلی بیماری. در شرایط طبیعی، تولید سلولهای خونی در مغز استخوان، آزاد سازی آنها به خون محیطی و بقای آنها در سطح بالا تنظیم شده اند تا سلولهای با شکل طبیعی را در حالت پایدار حفظ کنند. به هم خوردن تعادل این حالت پایدار، ممکن است موجب ناهنجاریهای کمی و کیفی هماتولوژیک شود.

یکی از خصوصیات بارز عصرحاضر، رشد و پیشرفت حیرت انگیز علوم پزشکی همگام با علوم دیگراست که تغییراتی شگرف در نگرش ما به مقوله تشخیص و درمان افراد بیمار ایجاد کرده است و هر روز ما را به درک درست تر و صحیح تری نسبت به گذشته می رساند. این جهش در طب عمدتاً مدیون رشد در علوم پایه پزشکی بوده است. در این بین،رشته خون شناسی یکی از شاخه های بسیار مهم علم طب می باشد که تمرکز آن بر روی مطالعه خون، ارگانهای تولید سلولهای خونی و بیماریهای وابسته می باشد.

تاریخچه گروه

گروه خونشناسی ازمایشگاهی و بانک خون:قبل از تشکیل رسمی گروه از سال 1388 نسبت به جذب و پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد از طریق بخش هماتولوژی و هیستو پاتولوژی که زیر گروه علوم آزمایشگاهی بود  در سال 1391 با موافقت شورای گسترش دانشگاه­های وزارت بهداشت درمان و اموزشی پزشکی گروه تاسیس شد. از سال 1392 با پذیرش دانشجو در مقطع دکترای تخصصی خون­شناسی آزمایشگاهی و بانک خون موافقت گردیده و اولین دوره آن در سال 1393 پذیرش شدند.

رسالت  و چشم انداز گروه

همزمان با بهره گیری از روشهای نوین بیولوژی سلولی- ملکولی در شناسایی ژنها و عملکرد محصولاتشان، انقلابی در برداشت ما از مکانیسم ایجاد و درمان بیماریها ی خونی ایجاد شده است. این تحولات توجه به بررسی های آزمایشگاهی چه دربعد تشخیصی-درمانی و چه در بعد تحقیقاتی را ناگزیر می سازد و جایگاه کلیدی آزمایشگاه را در تشخیص و درمان این قبیل بیماریهای با بهره گیری از روشهای نوین روشن می نماید. با توجه به موارد فوق نکات زیر می تواند در چشم انداز گروه مورد نظر قرار گیرد

  • به کارگیری تکنیکهای سلولی-ملکولی جدید در تشخیص و پیگیری بیماریهای خونی یا استفاده از روشهای جدید درمانی مانند سلول درمانی ، ژن درمانی و... را بیشتر تبیین می کند. 
  • حضور متخصصین خونشناسی آزمایشگاهی و علوم انتقال خون می تواند در فرآیند تشخیص به روز و دقیقتر بیماریهای خونی ، پیگیری روند درمان و همچنین در روند درمانهای جدیدتر مانند پیوند مغز استخوان که راه اندازی مراکز جدید پیوند برای درمان بیماران خونی در مراکز درمانی بیش از پیش ضروری به نظر می رسد، بسیار کمک کننده باشد.
  • در زمینه بانک خون به عنوان شاخه ای بسیار مهم در علم خونشناسی، با استفاده از روشهای نوین می توان فراوردهای خونی متعددی را از خون و پلاسمای انسان فراوری کرد که برای درمان طیف وسیعی از بیماران کاربرد زیادی دارد.
  • مستقر شدن فراگیران در مراکز سازمان انتقال خون و بخشهای بانک خون بیمارستانها ، چگونگی استفاده صحیح از فراورده های خونی را یاد آور شده و مانع از بروز عوارض احتمالی ناشی از انتقال خون می گردد. بعلاوه این افراد می توانند کمک شایانی در استفاده بهتر از امکانات سازمان انتقال خون برای تولید فراوردهای بیولوژیک جدید نمایند.
  • برای تداوم این مهم فارغ التحصیلان این رشته علاوه بر انجام وظایف حرفه ایشان در مراکز فوق باید در مراکز تحقیقاتی و آموزشی بسیار فعال باشند تا بتوانند در جهت همگام سازی پیشرفت علم پزشکی در رشته خود با کاربرد آن در بخش تشخیص و درمان موفق عمل نمایند.

اهداف اموزشی و پژوهشی

 

1-­ جذب دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی

2-­ برقراری ارتباط بیش­تر با مراکز ارائه ­کننده خدمات سلامت به منظور تعامل بیش­تر بالین و علوم پایه

3-­ جذب و آموزش دانشجویان غیرایرانی 

4-­ استقرار همکاران هیئت علمی در مراکز درمانی به منظور ارائه خدمات سلامت، بهبود و نظارت بر آموزش دانشجویان در مراکز درمانیدر دوره های کارآموزی و کارورزی، انجام طرح­های پژوهشی مشترک با همکاران بالینی در راستای فعالیت­های خدمات سلامت در غالب پایان­نامه دانشجویی و یا طرح تحقیقاتی، شرکت در برنامه­های آموزشی رزیدنت­ها و فلوها در ارتباط با رشته تخصصی، کمک به راه­اندازی آزمایشگاه­های تخصصی مورد نیاز بیماران در بالین، آموزش علمی اخلاق حرفه­ای به دانشجویان تحصیلات تکمیلی 

5-­ تشویق و ترغیب دانشجویان در ارائه پایان­نامه­های مرتبط با نیاز جامعه به ویژه خدمات سلامت

6- افزایش فعالیتهای مشترک با سایر گروههای آموزشی، مراکز تحقیقاتی برای اجرای برنامه های آموزشی-تحقیقاتی مشترک

7- تلاش در اجرای تحقیقاتی مشترک با مراکز علمی بین المللی

 

اهداف مرتبط با توانمندسازی گروه و اعضای هیات علمی

1- ارتقای  مستمر دانش و مهارت های  حرفه ای اعضای هیات علمی گروه

2-­ برگزاری کارگاه­ها وسمینارهای آموزشی مرتبط با رشته            

3-­ شرکت فعال در کنگره­های بین­المللی و ملی

4-­ عضویت در مجامع علمی بین­المللی و ملی

5- تشویق و ترغیب دانشجویان جهت شرکت در کنگره¬های بین¬المللی و عضویت در مجامع علمی بین¬المللی

×

اطلاعات جستجو "Enter"فشار دادن

متن استاتیک شماره 39 موجود نیست